HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hazırlık çalışmaları cevapları örnek cevaplar olarak aşağıda verilmiştir.
- İnsanların başarılı olmalarında etkili olan faktörler nelerdir?
İnsanların başarılı olmalarındaki faktörler birden fazladır. Diğer anlamda insan birçok faktörün beraberliği ile başarıyı elde edebilir. Nitekim insanın başarılı olmasındaki en önemli ya da en etkili faktörler şu şekilde sıralanabilir;
- Kararlılık
- Azim, inanç
- Çok çalışmak, emek vermek
- Dürüst olmak ve başarıyı hak edebilmek
- Koşulları kendi lehine kullanmak
Yukarıda faktörlerle insan başarılı olabilir. Hatta başarılı olma ihtimalini epeyce artırabilir.
- Sizce başarı, şansa mı yoksa çabaya mı bağlıdır? Açıklayınız.
Başarı şansa mı yoksa çabaya mı bağlıdır sorusunun cevabı da oldukça basittir. Nitekim çaba olmadan başarının olması imkansıza yakındır. Ki çaba olmadan başarı olursa da şans olarak nitelendirilebilir. Bir anlamda başarının kişinin ölçütlerine göre değişmesidir.
Sonuç olarak başarı çabaya bağlıdır. Lakin verilen çabanın doğru çaba olması gerekir.
- Kuyruklu yıldızlar hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.
Kuyruklu yıldızlar birer gök cismidir. Buz toz ve aynı zamanda zararlı gazlardan oluşur. Bu gibi gök cisimlerine güneş yaklaştıkça ya da güneş bu gibi gök cisimlerine yaklaştıkça bu yıldız diye tabir ettiğimiz cisimler ısınırlar. Sonucunda da kuyruk dediğimiz alanlar oluşur.
Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 139
1. ETKİNLİK
Aşağıda anlamları verilen kelime ve kelime gruplarını ipuçlarından hareketle bularak sarmal bulmacaya yerleştiriniz.
Cevap:
- Gök. (1-8) GÖK KUBBE
- Sonsuzdaki bir nesnenin gerçek görüntüsünü, içbükey bir aynadan yapılmış merceğinin odak düzleminde veren ve gök bilimiyle ilgili gözlemlerde kullanılan optik aygıt, gözlemci, ırakgörür. (9-16) TELESKOP
- Fizik biliminin ışık olaylarını inceleyen kolu. (17-21) OPTİK
- Parlatma, parlaklık verme. (22-27) PERDAH
- Yüz rengi. (28-32) BENİR
- Bir işi meslek veya alan uzmanı olmadan yapan. (33-38) AMATÖR
- Ustalaşmış, uzmanlaşmış. (39-49) PROFESYONEL
- İlk defa yeni bir şey yaratma, icat. (50-54) BULUŞ
- Telgraf aracılığıyla haberleşmeyi sağlayan resmî kuruluş. (55-65) TELGRAFHANE
- Belirli bir iş için gerektikçe harcanmak üzere ayrılıp işletilen para, kaynak. (66-68) FON
- Güneş çevresinde dolanan, ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı, seyyare, planet. (69-75) GEZEGEN
Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 140
Sayfa 140’da bulunan 2. Etkinlik cevapları aşağıda bulunmaktadır.
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
- Kaoru İkeya kimdir?
Cevap: Kaoru İkeya Gök Bilimci olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kuyruklu yıldızı keşfeden gök bilimcidir.
- Kaoru’nun gök bilimine merakı nasıl başlamıştır?
Cevap: Kaoru İkeya’nın gök bilimine olan merakı erken yaşlarda evinin daminin düz olmasından dolayı başlamıştır. Evinin damı düz olduğu için daha fazla yıldızları atmosferi inceleme fırsatı bulmuştur. Böylece gök bilimci olmuştur.
- İkeya’nın yaşadığı zorluklara rağmen hayallerinden vazgeçmeme nedenleri nelerdir?
Cevap: Her bilim insanı gibi İkeya da hayalleri olan ve bu hayallerine giderken de uğraştığı çeşitli zorluklar bulunmuştur. Nitekim bu hayalinden vazgeçmemesinin en büyük nedenlerinden birisi de inancını hiç yitirmemiş olmasıdır. Bu noktada ‘emeklerim boşa gitmeyecek’ kararlılığıyla ilerlemiş ve başarıya ulaşmıştır.
- Kuyruklu yıldızı keşfeden İkeya’nın hayatında ne gibi değişiklikler olmuştur?
Cevap: İkeya gök bilimci olmasından sonra en önemlisi merak saldığı alanda hayallerine kavuşmuştur. İşini iyi yapan ve öne çıkan biri olarak haliyle de maddi durumu hızla düzelmiştir.
- Kaoru İkeya gibi sizin de gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz var mı ? Varsa hayalinizi gerçekleştimek için neler yaparsınız?
Cevap: (hayali örnektir) tabii ki de var. Herkesin hayali olduğu gibi bir moda tasarım atölyem olmasını isterdim Amerika’da. Gelinlik alanında ünlü olmak isterdim. Bunu gerçekleştirmek için öncelikle koşulların bana getireceği zorluklar ve kolaylıkları göz önünde bulundururum. Dolayısıyla da İkeya gibi inancımı yitirmez hep çabalardım.
- İkeya hayallerinden vazgeçmeyerek bize nasıl bir mesaj veriyor?
Cevap: Herkesin bir hayali bir hedefi vardır. İkeya en önemlisi bizim inancımızı yitirmeden çaba sarf etmemiz gerektiği mesajı veriyor. Sabır ve azimle hayallerinin peşinden koşmak gerekiyor.
- İkeya’ya soru sorma fırsatınız olsaydı ona hangi soruları sorardınız? Neden?
Cevap: (örnek soru) kendisi neden gök bilimci olmak istedi ve koşulları nasıl kendi lehine çevirdi. Başarısının en önemli sırrı neydi?
- Sizce Kaoru, kuyruklu yıldızları keşfettikten sonra neler hissetmiştir?
Cevap: (örnek cevap) Kaoru kuyruklu yıldızları keşfederken öncelikle emeklerinin boşa gitmediği için kendisiyle gurur duymuştur ve anlatılamaz bir mutluluk yaşamıştır.
3. ETKİNLİK
- a)“ Bazen küçük şeylerden ne müthiş sonuçlar alındığını gördükçe içimden ‘küçük şey’ diye bir kavram olmadığını düşünüyorum.”
Bruce Barton (Burus Bartın)
Verilen sözdeki ana fikri olumlu – olumsuz yönleriyle ve tarafsız bir bakış açısıyla yorumlayarak arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanızı yapmadan önce aşağıdaki formda yer alan özelliklere göz gezdiriniz.
Cevap:
(örnek)
Sevgili arkadaşlar.
Bruce Barton, “ Bazen küçük şeylerden ne müthiş sonuçlar alındığını gördükçe içimden ‘küçük şey’ diye bir kavram olmadığını düşünüyorum.” demiş. Burada anlatmak istediği hiçbir şeyi küçümsememiz gerektiğidir.
Şöyle düşünün; biz insanoğlu tek bir hücre olarak anne karnına düşüyor daha sonra büyüyoruz ve doğuyoruz. Gözle göremediğimiz bir hücreden şimdiki halimize gelmemiz hayret verici değil mi? Ya da gözle görülmeyen bir grip virüsünün bizi nasıl ateşler içinde yatırdığını, hasta ettiğini düşünün. Bazılarınız biliyordur; Cern’de bilim insanları gözle görülmeyen iki parçacığı birbirleri ile çarpıştırıp koskoca evrenin sırlarını çözecek bilgiler topluyorlar.
Geçmişe gidip sizin küçük diye önemsemediğiniz, küçümseyerek baktığınız bazı şeylerin hayatınıza ne denli etkide bulunduklarını da bir düşünün. Ondan sonra “küçük şey” diye bir kavramın olup olmadığına siz karar verin.
Beni dinlediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum .
- b) Konuşmanızı aşağıdaki formda verilen özelliklere göre değerlendiriniz.
Yukarıda örnek bir konuşma hazırladık. Sizler kendiniz konuşmanızı yazarak ilgili soruları kendi konuşmanıza göre değerlendiriniz.
Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 141
4. ETKİNLİK
- a) “Adını Göklere Yazdıran Çocuk” metninden alınan bölümü ve “Uzaydaki Çöplerimizi Toplama Zamanı” adlı haber yazısını okuyunuz.
ADINI GÖKLERE YAZDIRAN ÇOCUK
(…)
Kaoru’nun bulduğu kuyruklu yıldıza “İkeya Kuyruklu Yıldız 1963-a” resmî adı verildi. Kaoru ikinci buluşunu, yine kendi yaptığı bir teleskopla 1964 temmuzunda yaptı. Buna da “Kuyruklu Yıldız 1964-f” adı verildi. Genç amatör gök bilimci üçüncü yıldızı kendisi gibi amatör gök bilimci Tsutomu Seki ile yaptı, buna da “İkeya-Seki” adı verildi, ikisinin adı ile.
Kaoru İkeya, emeklerinin boşa gitmediğini herkese göstermiş oldu. Adını da o zaman için tam üç kez göklere yazdırdı…Kaoru İkeya ilk kuyrukluyu bulduğu sırada on dokuz yaşında idi. (…)
1938 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Pearl S. Buck’ın (Pörl S. Bak) şu sözü İkeya’nın durumuna çok uyuyor: “Gençler en olmayacak işleri başarmaya kalkarlar, işin tuhafı, başarırlar da.”
(…)
Vehbi BELGİL
(Kısaltılmıştır.)
UZAYDAKİ ÇÖPLERİMİZİ TOPLAMA ZAMANI
İnsanlar, evreni keşfetme hayallerini hayata geçirmeye başladıklarından beri, Dünya’nın dışında da izler bırakıyor. Ruslar tarafından 1957 yılında fırlatılan ve dünyanın ilk yapay uydusu olan Sputnik 1’den sonra uzaya yaklaşık 6000 uydu gönderildi. Ancak bu uyduların sadece 1000’e yakını şu an hizmet vermeye devam ediyor. Bu, uzayda bol miktarda çöpümüz olduğu anlamına geliyor. (…)
Dünya’nın etrafında hareket eden parçacıkların büyük kısmı insan kaynaklı atıklar (…) sonucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle yörünge kalıntıları olarak da isimlendiriliyorlar. Yörünge kalıntılarının büyük kısmı tekrar Dünya’ya düşmesine (…) rağmen bir kısmı Dünya’nın etrafında hareket ediyor.
(…)
Uzaydaki izlerimizi temizleme çabalarında sadece uzay çöplerini “toplamaya” odaklanmak yeterli olmayabilir. Bu soruna kalıcı bir çözüm üretmenin temel yolu belki de uzay araştırmalarının her aşamasında (…) daha çevreci ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirmek.
- b) Okuduğunuz metinleri bakış açısı ve verilmek istenen mesajlar yönüyle karşılaştırınız.
Bakış Açım;
Cevap: Birinci metni okurken uzak çalışmasındaki ya da diğer bir anlamda çalışmalarındaki başarılar aktarılmıştır. İkinci metne baktığımız zaman ise bunun zararları söylenmiştir daha çok.
Verilmek İstenen Mesaj:
Cevap: Birinci metni okurken başarıya giden yolun azim ve karar olduğu anlaşılır. İkinci metin de ise başarıya gittikten sonra bu azim ve kararı zarar vermeyecek şekilde kullanmak gerektiği ifade ediliyor.
Dr. Tuba Sarıgül
(Kısaltılmıştır.)
Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 142
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki fiilleri yapısına göre inceleyerek uygun alanlara yazınız.
- hoşuna gitmek • sayılmak • kavuşmak • açtırmak
• yapmak • ilgilenmek • doğmak • kazanamamak
Basit Fiiller
Cevap: kavuşmak, yapmak, doğmak
Türemiş Fiiller
Cevap: sayılmak, açtırmak, ilgilenmek
Birleşik Fiiller
Cevap: hoşuna gitmek, kazanamamak
6. ETKİNLİK
Aşağıdaki grafikte Buğra’nın Türkçe dersinden dört haftada çözdüğü testlerin konulara göre dağılımı verilmiştir. Grafikten hareketle aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” koyunuz.
Cevap:
(D) Buğra, birleşik fiillerle ilgili testi en fazla birinci haftada çözmüştür.
(D) Buğra’nın çözdüğü paragraf testi sayısı her hafta birbirinden farklıdır. Buğra, imla ve
noktalamayla ilgili en az testi ikinci haftada çözmüştür.
(Y) Buğra, dört haftanın toplamında imla ve noktalama ile ilgili on iki test çözmüştür.
(Y) Buğra’nın birinci haftada çözdüğü birleşik fiiller testi, imla ve noktalama testinin iki
katından azdır.
(Y) Buğra, paragraf testini en fazla üçüncü haftada çözmüştür.
Adını Göklere Yazdıran Çocuk Metni Cevapları Sayfa 143
7. ETKİNLİK
“Hiçbir başarımı tesadüfe borçlu değilim. Buluşlarım da tesadüfen değil, çalışmalarımın eseridir.” sözünden hareketle bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızda anlatım biçimlerinden yararlanınız.
Cevap:
(örnek)
BAŞARININ ANAHTARI
Başarılı olmak için önümüzde bir hedef olması gerekir. O hedefe doğru yolculuğumuzda yaptıklarımız ya da yapmadıklarımız, bizi başarıya veya başarısızlığa götürür. Başarıya ulaşmak için yapılması gereken birçok şey bulunur. Fakat bunlardan iki önemli unsur vardır ki, yerine getirilmediği zaman sonuç kesin olarak başarısızlık olacaktır: Çalışma ve azim.
Ünlü kişisel gelişim uzmanı Cihan Akyol “Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.” sözüyle başarılı olmada çalışma ve azmin önemi konusunda güzel bir tespitte bulunmuştur. Başarı yolunda hatalarımız mutlaka olacaktır. Fakat hata yapıldı diye yapılan işten vazgeçenler, hiçbir işte başarıya ulaşamayacaklardır. Burada önemli olan, yapılan hatadan ders çıkarıp yola devam etmek; azimle çalışmaktır.
Başarıyı tesadüfle, şansla açıklayamayız. Tesadüf, en fazla başarı yolunda kendiliğinden meydana gelen destekleyici bir araç olabilir. Hedefe ulaşmada tesadüflere asla güvenilmemelidir. “Şansım yaver giderse ben bu işi başarırım.” gibi düşünce ile yola çıkmak, sadece kendimiz kandırmak olur.
Hedeflerimize koşarken önümüze birçok engel çıkacaktır. Bu engelleri aşmanın en kolay yolu ise inancımızı kaybetmeden, durmadan çalışmaktır. Başarının anahtarı çalışma ve azimdir. Şansına güvenip başarılı olacağına inananlar ise boşa kürek çekiyor demektir.
Share this content: